Трите ЕРП-та спират всички планови дейности по рехабилитацията на ел мрежата

...
Трите ЕРП-та спират всички планови дейности по рехабилитацията на ел мрежата
Коментари Харесай

ЕРП-та спират всички планови ремонти. Задача №1 - осигуряването на непрекъснато захранване с ток

Трите ЕРП-та стопират всички планови дейности по рехабилитацията на ел мрежата и главната им задача става осигуряване непрекъснатостта на снабдяването с електрическа сила.

" И трите ЕРП-та преустановяват действия, свързани с рехабилитация на мрежата, като останат единствено случаите на неотложна нужда “, разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

На среща с управленията на електроенергийните сдружения са набелязани няколко вида ограничения, измежду които и пускане на инспекции от през днешния ден за редовността на различното зареждане на всяка болница на територията на страната с електрическа енергия. По закон, те би трябвало да разполагат с елементи, които да се задействат при спиране на тока.

„ Трите ЕРП-та започват инспекции в лечебните заведения, с цел да ревизират по какъв начин действат системите, които са благосъстоятелност на лечебните заведения, дали те са в редовност и дали биха могли да реагират при възможни разстройства при подаването на електрическа сила “, добави министър Петкова.

В центровете за разплашане на сметките за електрическа сила ще се вкара пропускателен режим. В клоновете ще влизат не повече клиенти от броя на гишетата в офиса. Въвежда се и мярка във връзка с влизането в тези центрове. Предприема се и стерилизация на пространствата. Отделно от това, потребителите ще имат достъп до сметките си онлайн през уеб страниците на трите ЕРП-та.  

Сроковете за заплащане на отговорностите могат да бъдат удължени, само че след молба от съответния клиент.

Теменужка Петкова удостовери изрично, че изключителната обстановка не анулира поетия ангажимент да бъде създаден механизъм, който да разреши на вскички клиенти на „ Булгаргаз “, да бъдат възобновени надвзетите суми с оглед предоговарянето на изискванията на контракта за доставка на природен газ сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “.

„ Днес до 17 часа изтича срокът за подаване на мнения от всяка една заинтригувана страна. Ние няма да удължаваме този период, тъй като желаеме в края на тази седмиза дружно с сътрудниците от КЕВР и Народното събрание да предприемем всички дейности, тъй че този въпрос да бъде позволен и всички клиенти на „ Булгаргаз “ да получат сумите, които са надвзети от август 2019 година до сегашния миг “, сподели още министър Теменужка Петкова.

Тя изрично се опълчи на апела на Българска социалистическа партия да се замрази заплащането на битови сметки като изясни, че това би довело до тежък срив на значими и стратегически системи - електроснабдяване, водоподаване, топлоснабдяване, защото обезпечаването и доставката на тези услуги са директно подвластни от постоянното финансиране, а то идва най-много от платците. Освен това, сходен ход би довел до струпване на сметки, които клиентите ще би трябвало да заплащат едновременно през идващите месеци и това би ги сложило в съществено финансово усложнение, добави тя.

Като краткотрайна мярка въпреки всичко се вкарва опция срокът за отложено плащане на сметките за ток, който сега е 10 дни, да се удвои. Председателят на КЕВР, Иван Иванов също поддържа Петкова по тематиката за концепциите на Българска социалистическа партия и разгласи, че заледяване на битовите заплащания би довело до кататастрофа.   

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР